Ugrás a tartalomhoz

[2013.04.09.] Faktorpiac: háttérbe szorultak a mikro- és kisvállalkozások

A Takarék Faktorház kkv-kra szabott faktoring-szolgáltatással indul Tavaly kis mértékben csökkent a vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring-forgalom, amelynek jelentősége az iparban nőtt, ugyanakkor a kereskedelemben csökkent, derült ki a TakarékFaktorház piaci elemzéséből, amely megállapította azt is, hogy az utóbbi időben a tárgyi biztosíték nélküli finanszírozást egyre nagyobb mértékben igénybe vevő nagyvállalatok kiszolgálása kissé háttérbe szorította a kkv ügyfeleket. A Faktorház befejezés előtt álló termékfejlesztése révén, azonban a faktoring is fontos szerephez juthat a legkisebb vállalkozásokra szabott – kedvezményes hiteleket is tartalmazó – finanszírozási csomagban.

A refinanszírozási források szűkössége rányomta a bélyegét tavaly a faktoring piac fejlődésére is, erre utal, hogy a vevőkövetelések vásárlásán alapuló finanszírozás összege mintegy 3 százalékkal volt kisebb 2012-ben, mint egy évvel korábban. Az iparági adatok alapján 862 milliárd forintra rugó teljes forgalomból mind nagyobb részt hasítanak ki a bankok és a banki hátterű faktorcégek, miközben a tárgyi biztosíték nélküli finanszírozásra szakosodott független vállalkozások, a refinanszírozási források elapadása miatt vagy kivonulnak a piacról vagy hibernált állapotban várnak a javuló helyzetre. 2012-ben már a forgalom több mint 80 százaléka származott a piac banki szereplőitől a két évvel korábbi 66 százalék helyett.


A vevőkövetelések faktorcégeknek történő eladásán alapuló finanszírozási forma új gazdasági ágakat is meghódított az utóbbi két évben, emelte ki Szabó Levente, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese, a Bank kizárólagos tulajdonában levő TakarékFaktorház Zrt elnöke. Jelentősen nőtt a faktoringot igénybe vevő ipari vállalkozások száma, tavaly már 41 százalékkal részesedtek a forgalomból, az egy évvel korábbi 37 százalékkal szemben. Szabó Levente szerint egyre ismertebb ez a finanszírozási forma a mezőgazdaságban is, a szektorra jutó 4 százalékos részarány már meghaladja a válság előtt, a forgalom tizedét képviselő építőiparét is. Az agrárszféra előretörésében az uniós támogatások faktorálása játszik szerepet, amely iránt várhatóan idén is jelentős lesz a kereslet.


Iparági adatok szerint a banki finanszírozással ellátott faktorcégek csökkenteni tudták szolgáltatásaik árát, ami a nagyobb méretű vállalatok számára is jutányosabbá, egyszersmind vonzóbbá tette a szolgáltatást, holott a vevőkövetelés megvásárlásán alapuló faktoring – kockázatmérséklő jellege miatt -, főként a kisvállalkozások számára jelentett megoldást a forgóeszköz-hitelek és az egyéb rövid lejáratú finanszírozás helyett.


Mivel a kkv-k kiszolgálása az utóbbi egy-két évben kissé visszaszorult a piacon, finanszírozásuk javítására a TakarékBank kizárólagos tulajdonában levő TakarékFaktorházban a végéhez közeledik egy, a legkisebb vállalkozások igényeire szabott és a TakarékPont Hálózatban széles körben terjeszthető szabványosított faktoring-szolgáltatás kifejlesztése. A tervek szerint az új termék várhatón az év közepén már elérhető lesz a takarékoknál, és kiegészítheti az egyéb kedvezményes finanszírozási lehetőségeket. „Továbbra is célunk, hogy a TakarékFaktorház öt éven belül az eddigi, közel két és félszeresére, azaz évi 50 milliárd forintra növelje forgalmát” – hangsúlyozta a Faktorház elnöke, aki szerint a takarékszövetkezeti ügyfelek az ország egyre nagyobb részén tapasztalhatják meg, hogy ez a szolgáltatás is elérhető lesz a takarékok ajánlatainak palettáján.