Ugrás a tartalomhoz

[2013.05.09.] Megőrizte eredménytermelő képességét a TakarékBank

Az idei évre tervezett expanziót kellően megalapozó, nyereséges évről számolt be részvényeseinek szerdai közgyűlésén a TakarékBank Zrt. A Takarékszövetkezeti Integrációba tartozó hitelintézetek többségi és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 39,28 százalékos tulajdonában levő hitelintézet 195 millió forintos adózott nyereséggel zárta az évet. A Takarékszövetkezeti Integráció központi bankjaként főként az integráció tagintézményeit és vállalatokat hitelező TakarékBank idei első negyedéve is eredményes volt, nettó profitja meghaladta a tervezettet.

Nyereséges maradt 2012-ben a TakarékBank, az elért 195 millió forintos adózott eredménnyel azon kevés hitelintézet közé tartozik, amely megőrizte eredménytermelő képességét, az előzetes adatok szerint összességében 161 milliárd forint veszteséget felhalmozó kereskedelmi bankok között. Az Integráció központi bankjának üzemi eredménye 1,85 milliárd forint lett, amelyet a banki különadó és a hitelintézeti járulék mellett rendkívüli tételként az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapba való belépéssel együtt járó 290 millió forintos befizetés is terhelt. „Jelentős eredménynek tartom, hogy a gazdasági recesszió, a nehéz üzleti körülmények és a bankszektor jövedelmezőségét közelről érintő új jogszabályok ellenére pozitív eredménnyel zárhattuk a tavalyi évet, mert ez jó alapot ad ahhoz, hogy éljünk az állami tulajdonos belépésével megnyíló üzleti lehetőségekkel” – mondta Csicsáky Péter, a TakarékBank elnök-vezérigazgatója. Az idei évre tervezett expanzióban rejlő lehetőségeket jelzi, hogy a TakarékBank első negyedéves eredménye a tervezettet meghaladóan alakult.


Kiemelkedőnek számít, hogy a romló gazdasági környezetben, a vállalkozások sokasodó pénzügyi gondjai ellenére nem romlott a TakarékBank hitelállományának minősége, miközben a Bank kihelyezéseit – az árfolyamhatást kiszűrve – egy százalékkal növelte. 2012 végén a Bank teljes bruttó hitelezési kockázatvállalásának 92,6 százaléka problémamentes kategóriába tartozott, amivel a bank kiemelkedik a szektorátlagból még akkor is, ha portfóliójának összetétele nem feltétlenül hasonlítható össze a versenytársakéval. A tartós eredményességnek köszönhetően stabil maradt a Bank tőkemegfelelése, a saját tőke 15,5 milliárd forintos értéke egy milliárd forinttal meghaladja a 2011. évit, a szabályozási minimális tőkemegfelelési mutató pedig 11,74 százalék, az előírt 8 százalékkal szemben.


A Bank mérlegfőösszege 2012-ben 390 milliárd forint volt, betétállománya 341, míg hitelállománya 132 milliárd forintot tett ki.

Az idei tervekről szólva Csicsáky Péter elmondta, fontos mérföldkőhöz érkezik 2013-ban a takarékszövetkezeti stratégiai együttműködés fejlesztésének programja, amelynek első részleteiről a központi szervek idei májusi közgyűlésein döntenek majd az Integrációba tartozó hitelintézetek. A tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2014 elejére az új integrációs szerződés aláírásához szükséges előkészítő munka befejeződik. Az üzleti együttműködés kiteljesítésével párhuzamosan pedig napirenden van az intézményvédelmi rendszer továbbfejlesztése, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által preferált erős Integráció létrehozása, amelyben OTIVA-tagként a Bankra is hárul feladat.