Ugrás a tartalomhoz

[2013.10.01.] A középvállalkozói körben a legkeresettebb a faktoring szolgáltatás - Gyorsan nő a TakarékFaktorház forgalma

A középvállalkozói körben nőtt leginkább a TakarékFaktorház vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring forgalma, amely idén várhatóan 40 százalékkal meghaladja az előző évit, derült ki a TakarékBank leányvállalatának féléves beszámolójából. A mikro vállalkozásokra szabott új „dobozos” faktor ajánlattól ugyanakkor azt várja a társaság, hogy egyszerűsített igénybevételi lehetőség miatt, a 2,5 százalékos kamatozású, kedvezményes hitelprogram mellett is keresett lesz.

Leginkább a 300-800 millió forint árbevételű, középvállalkozói rétegbe sorolható társaságok körében nőtt meg a kereslet a TakarékFaktorház alternatív, rövid lejáratú finanszírozásként kínált szolgáltatása iránt. A TakarékBank 100 százalékos tulajdonában lévő faktorcég forgalma az idei első félévben lényegesen meghaladta a korábbi évekét, az év végére pedig – várakozása szerint – az éves tervet mintegy negyedével felülmúlva - közel 40 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítanak le, mint egy évvel korábban.

A vevőkövetelések faktorcégeknek történő eladásán alapuló finanszírozási forma egyike a leghatékonyabb likviditásmenedzselési megoldásnak a kis- és középvállalkozások számára. A TakarékFaktorháznál a dinamikusan növekvő forgalomból az ipari és mezőgazdasági vállalkozásokra jutó részarány mutat egyértelmű növekedést.

„A takarékszövetkezetek ügyfelei között jelentős számú mezőgazdasági vállalkozások körében is keresett például a Faktorház speciális, az uniós támogatások előfinanszírozására alkalmas faktoring ajánlata” – emelte ki Szabó Levente a TakarékBank vezérigazgatója, a TakarékFaktorház elnöke, aki szerint a kedvezményes jegybanki hitelprogram mellett jól elfér a faktoring, amely adott esetben gyorsan és rugalmasan reagál az ügyfél különleges igényeire is, így kiegészítő finanszírozási lehetőséget kínál a likviditás biztosítására.

A Bank és a takarékszövetkezetek együttes ügyfélszerző munkájának eredményeképpen nőtt az elmúlt hónapokban a faktorálásba bevont ügyfelek száma. Az ügyfélszám további emelkedéséhez vezethet a Faktorház kifejezetten mikrovállalkozások számára kifejlesztett „dobozos” szolgáltatás, amely egyszerűen igénybe vehető, gyors finanszírozást biztosít a megcélzott vállalkozások számára.
A TakarékFaktorház faktoring szolgáltatását alkalmazó vállalkozások szektor szerinti megoszlása egyenletes, egyetlen ágazat sem került tiltott kategóriába.

„A TakarékFaktorház – a portfólió szórtságának megtartása mellett – tervezi megháromszorozni forgalmát a következő 5 éven belül, amire lehetőséget ad, hogy az igen sokszínű partneri körrel rendelkező szövetkezeti hitelintézetek az integrációs együttműködés megújulásával a jövőben sokkal egyszerűbben és hatékonyabban tudják igénybe venni a TakarékBank és kapcsolt vállalkozásainak szolgáltatásait” - mondta Szabó Levente.