Ugrás a tartalomhoz

[2014.10.01.] Takarékszövetkezetek: indul a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap

Ötszörösére növelnék értékpapírszámláik számát a takarékokÚj befektetési termékkel bővül a takarékszövetkezeti integráció portfóliója. Október elsejétől 87 takarékszövetkezet összesen 737 fiókjában érhető el a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap. Az integráció célja, hogy 2016-ra az ország minden takarékszövetkezetében hozzáférhetőek legyenek a korszerű pénzügyi termékek és szolgáltatások, így az alacsony kamatkörnyezet miatt a betéteknél ma már kedvezőbb hozamú befektetési jegyek is. A TakarékBank az értékesítési hálózat és a termékportfólió bővítésével másfél éven belül megötszörözné a takarékoknál vezetett értékpapírszámlák számát.

Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek állománya a hazai megtakarítások piacán: a befektetési jegyek állománya ezermilliárd, az állampapírok állománya pedig 1200 milliárd forinttal nőtt, a két instrumentumban elhelyezett összegek mára csaknem elérték a bankbetétek 6500 milliárd forintot kitevő állományának összegét. A tendencia oka az alacsony kamatkörnyezet, ami a megtakarítókat a bankbetétek felől a magasabb hozamot biztosító állampapírok és befektetési alapok irányába tereli.

A piaci folyamatok ellenére a takarékszövetkezetek az elmúlt években korlátozottan, piaci súlyuknál kisebb mértékben vettek részt befektetési termékek értékesítésében: 2006 óta a szektor által kezelt értékpapír-állományok ugyan folyamatosan nőttek, azonban a betétállományhoz képest arányuk alacsony, nem éri el a takarékoknál kezelt vagyon tíz százalékát – mondta Szabó Levente. A TakarékBank vezérigazgatója hozzátette: a takarékszövetkezeti értékesítési hálózat bővítésével és a termékkínálat szélesítésével másfél éven belül meg kívánják ötszörözni a takarékszövetkezetek által vezetett értékpapírszámlák számát. „Az idei év végére mintegy 100 takarékszövetkezet csaknem 800 fiókjában lesznek elérhetők az integráció befektetési termékei, célunk, hogy rövid időn belül minden takarékszövetkezet ajánlhassa ezeket a korszerű pénzügyi termékeket, amelyek ma már egyetlen hitelintézet kínálatából sem hiányozhatnak” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Szabó Levente kiemelte: a befektetési termékkínálat és az értékesítési hálózat bővítése nemcsak az ügyfelek nagyobb elégedettségét szolgálja, a termékek forgalmazása jelentősen javíthatja a takarékszövetkezetek jövedelmezőségét is.

A termékportfólió színesítése érdekében a TakarékBank most ingatlan befektetési alappal is bővíti a takarékszövetkezeti integráció befektetési jegy kínálatát a takarékok egy részénél már elérhető kötvény, részvény, származtatott és likvid alapok mellett. A bank szerint az ingatlanalapok most kiváló befektetési célpontokat találhatnak, mert a válságot követően az ingatlanok vételára kedvező szintre esett, emellett egyre inkább élénkül mind a bérlői, mind pedig a befektetői kereslet, így az emelkedő ingatlanbérleti díjak hosszabb távon is biztosítják a stabil, kedvező hozamot. A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap befektetési célpontjai olyan stabil jövedelmet biztosító magyarországi ingatlanok, amelyek kiváló műszaki állapotban vannak, kedvező földrajzi elhelyezkedésűek és hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek. Az Alap az ingatlanok mellett biztonságos pénzpiaci eszközökbe fektet.