Ugrás a tartalomhoz

[2014.10.10.] Újabb tizenhat taggal bővült a takarékszövetkezetek garanciaközössége

December 10-éig folyamatosan kiépül a megújuló takarékszövetkezeti szektor garanciaközössége, amelynek köszönhetően az ország egyik legbiztonságosabb és legátláthatóbb gazdálkodású hitelintézeti szövetsége jön létre. E folyamat újabb állomásaként a Takarékbank Igazgatósága október 10-én újabb tizenhat takarékszövetkezetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. A döntés értelmében a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 49 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.A reformed cooperative credit institution sector will be gradually established by December 10th, which will create one of the safest and most transparent cooperative credit institution associations in Hungary. This process has reached a new stage as the Board of Directors of Takarékbank issued the uniform risk-management regulations of the integration for an additional 16 cooperative credit institutions on October 10th. According to the decision, Takarékbank, the Integration Organization of Cooperative Credit Institutions (IOCCI) and 49 cooperative credit institutions will hence be universally responsible for each other’s liabilities.

Jó ütemben, az előzetes tervek szerint halad a takarékszövetkezetek új együttműködésének kiépítése: lassan a végéhez közeledik a szektor megtisztulása, az elmúlt évtizedekből örökölt problémák feltárása és orvoslása, az év végéig pedig létrejön a megújuló takarékszövetkezeti szektor egyetemlegességen alapuló garanciaközössége. A már korábban csatlakozott 35 tag mellé most további tizenhat szövetkezeti hitelintézet lépett be ebbe a körbe, így az SZHISZ-szel és a Takarékbankkal együtt már összesen 51 tagja van a garanciaközösségnek.

A Takarékbank Igazgatósága folyamatosan – de legkésőbb 2014. december 10-éig – dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat).

A garanciaközösségben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelmet élveznek majd: az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére is. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját.

A garanciaközösség kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.