Ugrás a tartalomhoz

[2014.11.24.] Finiséhez közeledik a takarékok garanciaközösségének kiépítése

Kettős betétvédelmi rendszerben a takarékok kétharmadaNovember 21-én újabb 27 takarékkal bővült, így már 78 tagja van a takarékszövetkezetek megújuló garanciaközösségének. A takarékszövetkezetek ügyfelei számára kettős betétvédelmet nyújtó rendszer kiépítése december 10-ig végleg lezárul, így még az idén az ország egyik legbiztonságosabb és legátláthatóbb gazdálkodású hitelintézeti szövetsége jön létre.On November 21st 27 more cooperative credit institutions have joined the cross-guarantee system, which now has 78 members in total. The establishment of the system that is going to provide dual deposit protection for all its clients will be finished by December 10th, and one of the safest and most transparent cooperative credit institution associations in Hungary will be created by the end of this year.

Az előzetes terveknek megfelelően halad és hamarosan véget ér a takarékszövetkezetek új együttműködésének kiépítése: a következő hetekben végleg befejeződik a szektor megtisztulása, az elmúlt évtizedekből örökölt problémák feltárása és orvoslása, az év végéig pedig létrejön a megújuló takarékszövetkezeti szektor garanciaközössége.


A TakarékBank Igazgatósága november 21-én újabb 27 takarékszövetkezetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. A döntés értelmében a TakarékBank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 76 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.


A TakarékBank döntése nyomán a szektor tagjainak már közel kétharmada csatlakozott a december 10-ig kiépülő garanciaközösséghez, amelyben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelmet élveznek: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére a jövőben az SZHISZ, a TakarékBank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása is rendelkezésre áll majd. Ennek anyagi fedezetét biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozta a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött tehát egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll majd.
A TakarékBank Igazgatósága folyamatosan – de legkésőbb 2014. december 10-ig – dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség. A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (pl. Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat).


A teljes körű betétvédelmet nyújtó garanciaközösség kiépítése kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, mivel lehetővé teszi a szektorban lévő tőkének a jelenleginél jóval hatékonyabb, csoport szintű felhasználását. A takarékszövetkezetek így a jövőben képesek lesznek nagyobb vállalatok, önkormányzatok és projektek hitelezésére is. Az új, hatékony működési modell révén az ország egyik legbiztonságosabb, legnagyobb hálózatával és piaci részesedésével rendelkező pénzügyi szolgáltatója jöhet létre.