Ugrás a tartalomhoz

[2015.04.03.] A Magyar Posta és a TakarékBank közös közleménye: Újabb stratégiai együttműködési terület a Magyar Posta és a takarékszövetkezeti szektor között

A takarékszövetkezeti integráció célja a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése. A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. mint a takarékszövetkezeti szektor központi bankja, az integráció létrejötte óta törekszik arra, hogy ezen célok elérését minél több eszközzel, köztük az igénybevett szolgáltatások fejlesztésével is támogassa. Ezzel összhangban a meghívásos tendert követő sikeres tárgyalások, és azt követő megegyezés után a jövőben a Magyar Posta Csoport tagja, a JNT Security Kft. láthatja el az integrációban résztvevő szervezetek jelentős részének értéklogisztikai feladatait.

A hosszú távú, kiszámítható partneri együttműködés érdekében a Magyar Posta Zrt. (a továbbiakban „Magyar Posta”) 100 százalékos leányvállalata, a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (a továbbiakban „TakarékBank”) 2015. március 31-én adásvételi szerződést írt alá a JNT Security Kft.-ben (a továbbiakban „JNT”) a TakarékBank által történő 40 százalékos tulajdonszerzésről.

Ettől függetlenül 2015. március 31-én a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. (a továbbiakban „FHB Nyrt.”) adásvételi szerződést írt alá a JNT-ben az FHB Nyrt. által történő 10 százalékos tulajdonszerzésről.

A JNT meghatározó és legnagyobb tulajdonosa ugyanakkor továbbra is a Magyar Posta Csoport marad 50 százalékos részesedéssel.

Az együttműködés eredményeként a jövőben a TakarékBanknak, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. teljes hálózatának az értékszállítási és értékfeldolgozási feladatait a JNT láthatja el, illetve az integrációban résztvevő takarékszövetkezetek jelentős részének hálózatában is a JNT végezheti majd az értéklogisztikai tevékenységet a két társasággal - az adásvételi szerződéssel egyidőben – megállapodott hosszú távú szolgáltatási szerződés keretein belül. Ez a jelenlegi több mint 1000 darab, JNT által kiszolgált szállítási ponton túl közel 2000 darab új – összesen tehát több mint 3000 darab – szállítási pontot jelent majd a szerződéskötést követően, és a pénzügyi szolgáltatást végző bank- és takarékszövetkezeti fiókhálózatot, valamint az említett intézmények által üzemeltetett ATM hálózat egy részét érinti. Ennek eredményeképpen a JNT-nél jelentősen, várhatóan többszörösére nő a nem postai eredetű – eddig csupán mintegy 15%-ot képviselő – árbevétel. A bevételek növekedése és koncentrációjának mérséklődése jelentősen hozzájárulhat a JNT jövőbeni eredményes és stabil működéséhez.

A JNT több mint tíz éve a hazai készpénz logisztikai piac meghatározó szereplője, fő tevékenységei: készpénzszállítás, pénzfeldolgozás, ATM üzemeltetés, tűzvédelmi szolgáltatások, biztonságtechnikai szolgáltatások. A JNT budapesti székhelyen található központja mellett 13 telephellyel rendelkezik, amely révén országos lefedettségű készpénzszállítási és értékfeldolgozási logisztikai hálózatot üzemeltet, és a Magyar Posta mellett már eddig is több nagyvállalat, így például a Szerencsejáték Zrt., a MÁV Start Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. számára is nyújt értéklogisztikai szolgáltatásokat.

A JNT - amely az egyetlen országos lefedettséggel rendelkező hazai tulajdonú pénz- és értékszállítással illetve feldolgozással foglalkozó szolgáltató – jelenleg is több száz postahelyet szolgál ki, amelyek elhelyezkedése hasonló lefedettséget mutat a szövetkezeti hitelintézetek fiókhálózatának eloszlásával, így a TakarékBank, a takarékszövetkezeti szektor és az FHB Bank kiszolgálása költséghatékonyan megvalósítható, illetve lehetővé teszi a meglévő kapacitások jobb kihasználását. Az MNB minősítéssel rendelkező vidéki értéktárak révén biztosítható az integráció hatékony, regionális szintű kiszolgálása.

A szövetkezeti hitelintézeti szektor és az FHB Csoport teljes körű kiszolgálása révén a JNT komoly – értékszállításra, értékfeldolgozásra és ATM hálózat üzemeltetésére is kiterjedő – referenciát szerez a pénzügyi szektorban, amely alapot biztosíthat a jövőbeli fejlődéshez, növekedéshez.

Az együttműködés a JNT, valamint tulajdonosai számára, jelentős bevétel növekedést a Társaság jövedelmezőségének megszilárdítását és piaci pozíciójának megerősítését eredményezi.

Az értékesített részesedések vételára független tanácsadó által elkészített cégértékelésen alapul. A felek szándéka szerint, az adásvételi tranzakciók zárására még 2015 első félévében sor kerül.