Ugrás a tartalomhoz

[2015.04.10.] Ismét a TakarékBank elemzői a legjobbak

Másodszor is a TakarékBank Közgazdasági Elemzési és Integrációs Képzési Divíziója végzett az első helyen a Magyar Nemzeti Bank és a Reuters Magyarország előrejelzői versenyében Oszlay András osztályvezetővel és Suppan Gergely senior elemzővel.

Az MNB és a Reuters versenye már második éve arra ösztönzi a hazai és nemzetközi banki elemzőket, valamint gazdaságkutató intézeteket, hogy gyakrabban és rendszeresebben osszák meg az előrejelzéseiket a nyilvánossággal. A verseny bármelyik bank, vagy kutatóintézet számára nyitott, amely előrejelzéseket készít a magyar gazdaság alapmutatóiról, legfontosabb pénzpiaci mutatóiról.

A tavalyi 35 résztvevő közül nem mindegyik szerepelt a rendszeres havi felmérésekben, illetve csupán néhány indikátorra adott előrejelzést.

Az idei verseny elbírálásakor is kilenc mutatót vettek figyelembe, ezek közül a TakarékBank elemzői öt kategóriában – GDP, államháztartási hiány, folyó fizetési mérleg, 10 éves hozam a hónap végén és 10 éves hozam az év végén – az első helyen, míg négy kategóriában – alapkamat, az éves átlagos infláció, a decemberi infláció, kamatdöntések – pedig második helyezést értek el.

A TakarékBank ezek alapján az összesítésben így 316 pontot kapott, ezzel megnyerte a tavalyit követően az idei, a 2014. évi teljes, éves előrejelzések alapján megrendezett versenyt is. A második helyezést az MKB Bank képviseletében Kondrát Zsolt érte el 263 ponttal, míg a harmadik helyezett az ING Bank elemzője, Balatoni András lett, aki 254,5 pontot ért el az idei, egész éven át tartó megmérettetésen.