Ugrás a tartalomhoz

[2015.04.16.] Kiemelkedően sikeres évet zárt a TakarékBank

Fennállásának legjobb eredményét érte el a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) tavaly, adózott eredménye 2014-ben 2040 millió forintra emelkedett. A Bank a tavalyi évet közel 800 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta, ami 66 százalékkal magasabb az előző évi értéknél. Az aktív vállalati hitelezésnek köszönhetően a hitelállomány 5 százalékkal bővült, míg forrásoldalon a TakarékBank központi banki szerepéből eredően továbbra is az integráció tagjainak betétjei domináltak. Az eredmény javulása egyrészt a nettó bevételek 22 százalékos növekedésének, másrészt a hatékony költséggazdálkodásnak köszönhető. A bevétel növekedéséhez elsősorban az állampapír-forgalmazás és az állampapír-kereskedés, másodsorban a vállalati hitelezés növekvő bevételei járultak hozzá.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. mai éves közgyűlésén a részvényesek elfogadták a TakarékBank 2014. évi beszámolóját, amely szerint a Bank teljesítette 2014-es bevételi és eredmény céljait. A közgyűlés elfogadta, hogy az adózott eredmény 10 százalékát, azaz 204 millió forintot az általános tartalékba, további 207 millió forintot eredménytartalékba vezessenek át, és hogy a fennmaradó összesen 1,629 millió forintot a Társaság részvényeseinek – részvényeik névértékének arányában – osztalékként fizessék ki.
A bank működési költségei a 2014-es üzleti évben 7 százalékkal csökkentek, ami a hatékony költséggazdálkodás mellett a takarékszövetkezeti integráció átalakításához köthető egyszeri költségek csökkenésének is köszönhető. A vállalati hitelezés bővülését nagyrészt a kkv-szektor részére nyújtott hitelek növekedése húzta, amiben fontos szerepet játszottak a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának keretei között nyújtott hitelek is.

A TakarékBank 2014-ben a teljes takarékszövetkezeti integrációt érintő, jelentős üzleti fejlesztéseket hajtott végre és több fontos stratégiai megállapodást is kötött. A fejlesztéseknek köszönhetően a teljes takarékszövetkezeti szektorban egységes rendszer szolgálja ki az értékpapír-forgalmazást, a befektetési termékek ma már minden takaréknál, országszerte közel ezer takarékszövetkezeti fiókban elérhetők. Emellett létrejött a TakarékBank Agrár Központja, amely kitüntetett szerepet játszik a takarékszövetkezeti szektor agárpiaci pozíciójának további erősítésében: tevékenységének eredményeként a TakarékBank stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A Bank továbbá a tavalyi év végén stratégiai szövetségre lépett négy, a hazai pénzügyi szolgáltatásokban érdekelt intézménnyel. Az együttműködő felek: az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a TakarékBank Zrt. és az FHB Nyrt. Az együttműködés célja a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése.

2014 decemberében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a TakarékBank és 115 szövetkezeti hitelintézet belépésével teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége. A garanciaközösség révén a takarékszövetkezetekben elhelyezett megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett már a takarékszövetkezetek saját Tőkefedezeti Alapja is védi.