Ugrás a tartalomhoz

[2015.05.01.] Íme, a takarékok legjobb borai!

A neszmélyi Szöllősi Pincészet 2011-es Barrique Chardonnay-je, valamint a Koch Borászat ugyan-csak 2011-es Villányi Cabernet Sauvignon bora nyerte el 2015-ben a Takarékszövetkezetek Bora címet, a nagyarany a szekszárdi Prantner Pincészet 2012-es Saulijának járt. A XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borversenyen a takarékokkal üzleti kapcsolattal rendelkező borászatok indulhattak, ily módon az idei kiíráson összesen 34 takarékszövetkezet is képviseltette magát. A Szöllősi Pincészet partnere a Pannon Takarék Bank Zrt., a Koch Borászaté a Borotai Takarékszövetkezet, míg a Prantner Pincészet a Hungária Takarék szekszárdi kirendeltségével áll üzleti kapcsolatban.

A TakarékBank megbízásából a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. rendezésében megvalósult Országos Takarékszövetkezeti Borverseny az ország harmadik legrangosabb bormustrájának számít, a verseny elismertségét jelzik, hogy a kisebbek mellett a legnevesebb, külföldi megmérettetéseken is bizonyított hazai borászok is részt vettek rajta. Az Országos Takarékszövetkezeti Borversennyel a takarékszektor a termelők piacra jutását kívánja támogatni.
A borászok és pincészetek egyik legjelentősebb finanszírozói a szövetkezeti hitelintézetek, a takarékok agrárkihelyezéseinél egyre jelentősebb a szőlészet és bortermelés részesedése. A kockázatok szempontjából is mindinkább jobban kezelhető ágazatnak számít a szőlő- és bortermelés, az egykori kis borászműhelyek már generációkon átnyúló, javuló eredményeket elérő családi vállalkozásokká értek. A bortermelői szektort ugyan részben a támogatásokra és a pályázatokra is alapozott fejlesztések futtatták fel, ám a tapasztalatok szerint a termelői kapacitások növekedésével együtt nő az igény a piaci finanszírozás iránt is, így a borászok is nagyra értékelik ezt a stabil finanszírozói kapcsolatot.


Ami a számokat illeti, a versenyen 75 borász 77 céggel indult, volt borász, aki több céget is képviselt. A pincészetek 167 bort neveztek: a 74 fehér- mellett 71 vörösbort és 22 rosét - 153 palackos, valamint 14 hordós tételt kóstolhattak a bírák. A 24 bíráló öt-héttagú bírálóbizottságban értékelt a háromtagú elnökség felügyelete mellett. A bírálóbizottság munkájából Bede József, a Szabolcs Takarék elnök-igazgatója is kivette a részét. A benevezett tételeket a nemzetközi sztenderdek alapján minősítették. Az értékelés a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Des Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U.I.OE), valamint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik. Összességében 126 érmet osztottak ki, a nagyarany mellett 29 aranyat, 66 ezüstöt és 30 bronzot.


A versenyen résztvevő borok jóval többet nyerhetnek az érmeknél. Az eredményekről katalógus készül, amelyet a szervezők széles körben terjesztenek. Ezen túlmenően, idén először, szeptember 9-13. között a Budavári Borfesztiválon a TakarékBank kiállítói standján is bemutatják a díjazott borászok válogatott körét. A verseny borkóstolóval egybekötött díjátadó fogadása szeptember 11-én lesz a Borfesztivál helyszínén, itt adják át a "Takarékszövetkezetek Bora" kitüntető címet, amit egy évig viselhet a két nyertes bor.