Ugrás a tartalomhoz

[2015.05.19.] S&P: pozitív kilátások a Takarékbanknál

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a Takarékbank osztályzati kilátásait hétfőn a Standard & Poor's – írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő véleménye szerint enyhülnek a magyar bankrendszert terhelő gazdasági kockázatok, a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása és az eszközkezelő tervezett létrehozása pedig felszabadíthatja az eddig lekötött hitelkeresletet.

A Standard & Poor's a Takarékbank mellett másik két magyar bank osztályzati kilátásait is javította. Ezzel kapcsolatban hétfői elemzésükben hangsúlyozták, hogy a bankrendszer gazdasági kockázatainak átértékelése mellett a lépés összefüggésben van Magyarország szuverén adósosztályzatának március 20-án bejelentett felminősítésével is.

Az osztályzatok javításához fűzött indoklásukban kiemelték, hogy a magyarországi ingatlanpiaci árak és a bankok ezzel összefüggő eszközminőség-problémái elérték mélypontjukat. A devizaalapú ingatlanhitelek átváltása és az eszközkezelő tervezett létrehozása véleményük szerint felszabadíthatja az eddig lekötött hitelkeresletet, és elősegítheti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

A hitelminősítő várakozásai szerint kedvezőbbé válik a magyar bankrendszer gazdasági működési környezete, és e folyamatot a magyar gazdaság várható stabilizálódása is alátámasztja a következő két évben. A Standard & Poor's elemzői azt is hozzátették, hogy várakozásuk szerint a magyar kormány piaci szempontból az eddigieknél barátságosabb hozzáállást tanúsít majd a hazai és a külföldi tulajdonú bankokkal szemben, tekintettel az EBRD-vel néhány hete aláírt memorandumra. A hitelminősítő hangsúlyozza: e memorandumban a kormány ígéretet tett arra, hogy a bankszektorra kirótt illetékeket a 2016-2019-es időszakban összhangba hozza az EU-normákkal. Úgy vélik, hogy ez enyhíti a bankok jövedelmezőségére nehezedő nyomást, és javítja a külföldi befektetők hangulatát.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben Londonban bejelentette azt is, hogy az eddigi 9-esről 8-asra javította a magyar bankszektorokra kidolgozott országkockázati skála (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA) egyik részindexét, a bankrendszer gazdasági kockázatának mutatóját.

A Standard & Poor's átfogó magyar BICRA-indexe továbbra is 8-as. Az S&P BICRA-mutatója - amely nem azonos a bankok adós- és betéti osztályzataival - a vizsgált ország pénzügyi szektorának egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A Fitch Ratings pénteken vizsgálja a magyar szuverén adósosztályzatokat, és egyes londoni pénzügyi elemzők szerint nem zárható ki, hogy a besorolások kilátását pozitívra javítja.

Forrás: MTI