Ugrás a tartalomhoz

[2015.07.08.] Banki részvény adás-vételi tranzakció a Takarékbank és a Magyar Posta között

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (a továbbiakban „Takarékbank”) és öt takarékszövetkezet – a Hajdú Takarék, a Kápolnásnyék és Vidéke Takarékszövetkezet, a Sárbogárd és Vidéke Takarékszövetkezet, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet együtt több mint 8%-os tulajdonrészt szerez az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-ben (a továbbiakban a „Bank”) a Magyar Posta Zrt-vel kötött részvény adás-vételi tranzakció során.

2014 decemberében a Magyar Posta Zrt. (továbbiakban a " Magyar Posta”), a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. stratégiai szövetségre lépett a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése érdekében.


Ennek az együttműködésnek a további erősítése érdekében szerez kisebbségi tulajdont a Takarékbank és az öt takarékszövetkezet a Bankban, amely teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek saját hálózatában, valamint megtakarítási és hitel termékeket a postai hálózatban is. A Takarékbank és a szövetkezeti hitelintézeti integráció elmúlt időszaki akvizíciós lépései után még inkább kiemelt céljának tartja a vidéki jelenlétének további megerősítését. Folytatják a lehetőségek feltárását, hogy a kistelepüléseken is jó minőségben elérhetővé tegyenek a nagyvárosokban megszokott pénzügyi szolgáltatásokat, és hogy megfelelő termékekkel és szolgáltatásokkal szolgálják a vidéken élőket, a kis- és középvállalkozásokat, valamint a mezőgazdasági termelőket.

A tranzakció eredményeként a Takarékbank 7,39%-os tulajdonrészt szerez 4,5 milliárd forintért a Bankban.

Mint ismertes, a Bank anyacége, az FHB Jelzálogbank Nyrt., amely 25,1%-os tulajdonos a Takarékbank legnagyobb egyedi tulajdonosában, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelő Zrt-ben.