Ugrás a tartalomhoz

[2015.12.09.] Javuló egyensúly, lassuló növekedés - Makrogazdasági előrejelzés

A magyar gazdaság az idei 2,9 százalék után 2016-ban 2,4, 2017-ben pedig 2,8 százalékkal bővülhet a TakarékBank elemzői szerint. A külső finanszírozási környezet továbbra is kedvező, a világgazdaság konjunkturális helyzete azonban kevésbé biztató. Az infláció az idei 0 százalékról csak lassan indulhat emelkedésnek, a jegybank pedig további gazdaságélénkítő lépéseket tehet. Az egyensúlyi folyamatok továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak. A kiváló külső egyensúlyi mutatók, valamint a várható felminősítések hatására 2016 második felében erősödő pályára állhat a forint, és az év végére a 300-305-ös sávban stabilizálhatja helyzetét az euróval szemben.

Míg az alacsony energia- és nyersanyagárak , valamint a kedvező külső finanszírozási környezet továbbra is támogatják a magyar gazdaság bővülését, negatív hatások is jelentkeznek a külső konjunktúra oldaláról . A külső környezet meghatározó folyamataihoz (a kínai gazdaság növekedésének lassulása, monetáris lazítás Európában, ugyanakkor szigorítás Amerikában) újabb geopolitikai feszültségek társultak a migráció és az Iszlám Állam elleni hadviselés miatt. Ezek rövid távon kedvezőtlenül befolyásolják a kilátásokat, ezt tükrözi, hogy a világ- és Európa gazdaságának növekedésére adott legutóbbi prognózisok többsége kisebb romlást mutat . Mindemellett a német autógyártással kapcsolatban felbukkanó problémák is éreztethetik hatásukat Magyarországon, bár egyelőre ennek még nem láthatók a jelei.

Beruházások, GDP


A GDP-növekedés éves üteme 2015 harmadik negyedévében tovább fékeződött, ami termelési oldalról nagyrészt a mezőgazdaság visszaesésével magyarázható. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a 2014-ben megélénkült növekedési dinamikát fenntarthatóvá tevő folyamatok még nem indultak be . A növekedés még mindig erősen támaszkodik külső, részben csak átmenetileg fennálló forrásokra. A magánszektor beruházásai továbbra sem átütőek, a vállalati hitelezésben beindult kedvező tendenciák ellenére a hitelállományok még zsugorodóban vannak. A lakosság fogyasztása ugyan erősödik, de az óvatosság még e téren is érzékelhető. Ezzel együtt a rövidtávú konjunktúraindexek alapján, valamint a beruházások év végi felfuttatása miatt a negyedik negyedévben 3 százalékra emelkedhet a GDP éves növekedési üteme, így 2015 egészében 2,9 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék . Jövőre az európai uniós forrásfelhasználás visszaesése miatt a lakossági fogyasztás további élénkülése ellenére is 2,4 százalékos ra lassulhat a gazdasági növekedés üteme. 2017-re viszont már a magánszektor erősödő beruházási aktivitására lehet számítani, emellett az állami beruházások is újra dinamizálódhatnak, különösen a lényegesen tágabb költségvetési mozgástérre tekintettel. Így 2017-ben újra gyorsuló, az év átlagában 2,8 százalékos GDP-bővülés sel számolunk.

Infláció, jegybanki kamat


Az infláció 12 havi üteme az elmúlt hónapokban átmenetileg ismét a negatív tartományba süllyedt. Noha az infláció bázishatások miatt az év utolsó két hónapjában meredeken emelkedhet, az olajárak esése miatt decemberben is csak éppen meghaladhatja az 1 százalékot, amivel lényegében 0 százalékos lesz az idei átlagos éves infláció . A szűk sávban mozgó maginfláció arra utal, hogy belső forrásokból sincs felfelé mutató árnyomás. Az infláció az alacsony bázisok kiesése után sem közelíti meg a 3 százalékos célértéket a jövő évben, de valószínűleg 2017-ben is megnyugtatóan a cél alatt marad . Az MNB az alacsony inflációs környezet láttán további, a reálgazdaság élénkítését szolgáló lépéseket tehet , az alapkamaton azonban várakozásaink szerint már nem változtat. Kamatemelésen legkorábban 2017 második felétől kezdhet el gondolkodni a jegybank, ám a valószínűsíthető fokozatosság miatt 2017 végére is csak 2 százalékos, vagy ehhez közeli kamatszint várható.

Foglalkoztatottság


A munkaerőpiacon a foglalkoztatás bővülése továbbra is erőteljes , amihez azonban az elsődleges munkaerőpiac állásteremtésén túl továbbra is hozzájárul a közfoglalkoztatás. A közmunkaprogramokból az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérés egyelőre ugyan nem túl jelentős, a foglalkoztatási kilátások szempontjából azonban pozitív, hogy a vállalati felmérések alapján az ipari és a szolgáltató szektorok többségében egyaránt erősödik a foglalkoztatási szándék. A munkanélküliségi ráta az idei év átlagában 7 százalék alatt alakulhat , és a közmunkaprogram további kiterjesztése nélkül is tovább mérséklődhet a következő években. Így 2017 átlagában már csak 6,3 százalékos munkanélküliség et várunk.

Államháztartás


Az egyensúlyi folyamatok továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak. A költségvetést illetően a pénzforgalmi szemléletű államháztartási egyenleg ugyan időarányosan rosszabban teljesít, mint tavaly, de ennek egyik oka, hogy az európai uniós kifizetések jelentős része decemberben realizálódik. Eredményszemléletben a költségvetési deficit egyre szűkül, az államháztartás nettó megtakarítói pozíciója hosszú évek óta a legkedvezőbb. Az ESA-szemléletű deficit kényelmesen a tervezett 2,4 százalék alatt maradhat 2015-ben a GDP arányában, számításaink szerint alig haladja majd meg a 1,5 százalékot . A vártnál magasabb bevételek bázisán pedig a következő években sem várunk romlást az államháztartási egyenlegben. Az államadósság menedzselése részben az MNB önfinanszírozási programjának hatására jóval rugalmasabbá vált, így 2015 végére a GDP 75 százalék ára mérséklődhet az állomány. 2016-17-ben még erőteljesebb csökkenés következhet be, de 70 százalék alatti GDP-arányos mutatóra 2018 előtt még nem számíthatunk.

Fizetési mérleg


A külső egyensúly mutatóiban még ennél is látványosabb a javulás. Részben az energiaárak esése, részben a tavalyihoz képest is erőteljesebb EU-s forrásbeáramlás hatására nettó külső finanszírozási képességünk 2015-ben meghaladhatja a GDP 10 százalékát! A többletek az áru- és szolgáltatásegyenleg kissé csökkenő szufficitje miatt ugyan valamelyest mérséklődnek az elkövetkező években, de így is a régió legmagasabbjai sorába tartoznak majd. Ez pedig elsősorban a nettó, de valamivel korlátozottabb mértékben a bruttó külföldi adósságállomány gyorsuló leépülését is elősegíti . Az alacsonyabb adósság pedig e gyre kisebb hiányt jelent a folyó fizetési mérleg jövedelem tételeiben.

Forintárfolyam


A forint az idei évben az egyik legstabilabb teljesítményét nyújtotta az euróval szemben, és ez néhány hónapon keresztül továbbra is fennállhat . Az EKB által teremtett laza monetáris kondíciók Európában ellensúlyozzák a Fed szinte bizonyosnak tűnő decemberi kamatemelésének hatásait . Ráadásul a Fed kamatemelési ciklusa meglehetősen fokozatosnak ígérkezik, hiszen a szövetségi tartalékráta célsávja vélhetően még 2016 végére sem emelkedik az 1 százalékos szint fölé. A továbbra is kiváló külső egyensúlyi mutatók, valamint szuverén adósságosztályzatunk várt jövő évi javításának hatására 2016 második felében erősödő pályára állhat a forint, és az év végére a 300-305-ös sávban stabilizálhatja helyzetét az euróval szemben.