Ugrás a tartalomhoz

[2016.04.26.] Új lakásprojektek: közel háromszoros növekedés

Évek óta nem vettek fel ennyien jelzáloghitelt

Továbbra is jelentős az érdeklődés a CSOK iránt, hétről hétre növekedik a CSOK és a kapcsolódó lakáshitel igénylések száma – az integráció tagjainál április közepéig közel 1400 kérelmet fogadtak be. Az ingatlanpiac fellendülését nemcsak a CSOK, hanem a jelzáloghitelek iránti növekvő kereslet is mutatja: 2016 első negyedévében a Takarékok háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak mint az előző év hasonló időszakában. A lakosság mellett az építtetők részéről is erőteljes az érdeklődés, az integráció tagjainál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma január óta megháromszorozódott, ezek keretében jelenleg több mint 7000 új lakás építése valószínűsíthető. A társasházi projektek többsége főként Budapesten, illetve a vidéki nagyvárosokban és környékükön koncentrálódik (Debrecen, Győr, Zalaegerszeg).

Beindultak a lakásépítések

A CSOK és a jelzáloghitelek iránti folyamatosan növekvő lakossági kereslet, valamint az értékesítési célú lakásépítési projektek számának idei felfutása is az ingatlanpiac évek óta nem látott élénkülését jelzik. A lakáspiaci boomot jól tükrözi, hogy míg tavaly összesen 5 ezer ingatlanfejlesztők által épített lakás készült el Magyarországon, addig idén áprilisban csak a az integráció tagjainál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek országosan több mint 7000 új lakás építésére vonatkoznak. A fejlesztők érdeklődése ráadásul egyre intenzívebb, az elmúlt három hónapban közel megháromszorozódott az integráció tagjainál folyamatban lévő lakásépítési ügyletek száma, amelyek finanszírozási igénye már meghaladja a 60 milliárd forintot.

A társasház-építési projektek többsége főként Budapesten és az agglomerációban, illetve a vidéki nagyvárosokban és környékükön koncentrálódik (Debrecen, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely), a fejlesztési projektek között a száz lakást meghaladó és a négy-öt lakásos társasházi fejlesztések egyaránt megtalálhatóak.

A most induló társasház-építési projektek többségének az átadása várhatóan 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, a Takarékbank várakozási szerint idén a tavalyinál mintegy 8-10 ezerrel több lakás épülhet Magyarországon, míg 2017-ben ennek akár a többszöröse is reális lehet.

A piacon azonban egyelőre kevés az új lakás és beépíthető telek, egyre több városban gyakorlatilag „elfogynak” a kész ingatlanok, az önkormányzatok új területeket parcelláznak fel, az értékesítés pedig már a tervezőasztalról elkezdődik. A Takarékok tapasztalatai alapján rendkívül élénk az ingatlanpiac Nyugat-Magyarországon – főként Győrben, Sopronban, Zalaegerszegen és Szombathelyen –, ahol jellemzően befektetési célú ingatlanvásárlások valósulnak meg. Ebben a régióban az ingatlanok túlnyomórészt készpénzért cserélnek gazdát és kevesebb a CSOK igénybevétel.

Jelzáloghitelek: háromszoros a növekedés

A fenitekből következően az ügyfelek túlnyomó része a CSOK-hoz kapcsolódóan egyelőre nem az új állami kamattámogatott hitelt, hanem az egyéb lakáscélokhoz köthető hiteleket (használt lakás bővítés, vásárlás, korszerűsítés) keresi; emellett a hiteligénylések alapján az is jól látható, hogy a CSOK-ra nem jogosult ügyfelek körében is jelentős az igény a lakáshitelek iránt. A jelzáloghitel-piac fellendülését jelzi, hogy a Takarékok 2016 első negyedévében közel háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint a tavalyi év hasonló időszakában, az érdeklődés pedig hétről hétre emelkedik.

A CSOK igénylések száma is növekszik

Az integárció tagjai eddig összesen közel 1400 CSOK igénylést fogadtak be, a benyújtott igénylések száma január óta meredeken emelkedő tendenciát mutat, a kérelmek száma márciusra az ötszörösére nőtt. Hasonlóan alakul a CSOK mellé értékesített lakáshitelek darabszáma is, amely január és március között három és félszeresére bővült. A CSOK igénylők valamivel több mint 30 százaléka kérelmezett lakáscélú hitelt a családok otthonteremtési kedvezménye mellé.

Az igénylések közel kétharmada használt lakás vásárlására vonatkozik, az igénylők mintegy 30 százaléka új lakás építésére vagy vásárlására venné fel a támogatást, 5 százalékuk pedig lakáskorszerűsítésre, bővítésre. A 10+10 milliós kamattámogatott hitelt az igénylők összesen 10 százaléka választotta. Az igénylők valamivel több mint negyedének van legalább három gyermeke, vagy vállal legalább három gyermeket a magasabb támogatási összeg reményében.

A fenti számok nem tükrözik teljes egészében a CSOK iránti keresletet, hiszen az új építésű ingatlanok esetében a CSOK igénylés az építkezés későbbi fázisában fog konkretizálódni, mert az új lakások adásvételi szerződése csak az építkezés befejeztével köthető meg. A fejlesztők előszerződést kötnek a lakásvásárlókkal, a CSOK igénylés pedig csak a szerződéskötés után nyújtható be a hitelintézetekhez. Várakozásaink szerint a társasházi projektek egy részének elkészültével, valamint a tervezés alatt álló magánerős építkezések elindulásával párhuzamosan az év második felétől akár megtöbbszöröződhet a CSOK igénylések száma.