Ugrás a tartalomhoz

[2016.05.26.] Eredményes évet zártak a Takarékok

Jelentősen nőtt 2015-ben az Integráció hitelezési aktivitása

Üzletileg sikeres év volt 2015 a takarékszövetkezeti szektor számára – derül ki a szövetkezeti hitelintézeti integráció történetében első, az összes szövetkezeti hitelintézet üzleti adatait tartalmazó konszolidált beszámolóból. Az Integráció konszolidált adózás előtti eredménye 3,312 milliárd forintot tett ki, köszönhetően az aktívabb üzleti tevékenységnek és a szigorú költséggazdálkodásnak. Az üzleti aktivitás növelésének eredményeként az új hitelek folyósítása terén mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben nőtt az Integráció piaci részesedése.

A 2015-ös beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézeti csoport mérlegfőösszege 2398 milliárd forintra emelkedett a csatlakozó FHB csoport állományi tételeinek bevonása következtében, amivel az Integráció a magyarországi bankszektor egyik legnagyobb szereplőjévé vált.

A takarékszövetkezeti szektorban 2015-ben fontos fejlesztések valósultak meg, amelyek nagymértékben hozzájárultak az eredményekhez. Az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően 2015 februárjától már minden Takaréknál, összesen 1118 fiókban elérhetők a korszerű befektetési szolgáltatások – állampapírok és befektetési jegyek –, ezzel Magyarország legnagyobb értékpapír-forgalmazói hálózata jött létre. Ennek eredményeként az Integráció tagjai által vezetett értékpapírszámlák száma megháromszorozódott, a lakosság és a vállalkozói ügyfélkör számára értékesítettett befektetési jegy állomány piaci értéken több mint 25 millárd forinttal növekedett, míg az állampapír állomány több mint 130 milliárd forintos bővülést ért el névértéken.

Az Integrációt a hitelezés területén 2015-ben is megfontolt hitelezési és kockázatvállalási politika jellemezte. A Takarékok az új hitelek folyósítása terén növelni tudták piaci részesedésüket, az új lakossági hitelfolyósítások volumene közel 50 százalékkal nőtt a 2014. évihez képest, köszönhetően többek közt a szövetkezeti hitelintézeti szektor aktív részvételének a devizahitelek kiváltásában, amelyben a Takarékok piaci részesedése meghaladta a 30 százalékot.

Az Integráció tovább erősítette a piaci pozícióját a kis- és közepes vállalatok hitelezése terén, a szövetkezeti hitelintézetek és a Takarékbank több mint 170 milliárd forintnyi új hitelt folyósítottak a kkv-ügyfelek számára 2015-ben. Az eredményeket támogatta, hogy 2015-ben bővült az Integráció által a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kínált hiteltermékek köre, illetve a bővülést az MNB Növekedési Hitelprogramjában való aktív részvétel is elősegítette. A szekor 2015-ben is megtartotta piacvezető helyét a befogadott hiteligénylések és az átadott Széchenyi Kártyák darabszámának tekintetében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött stratégiai együttműködési megállapodásnak, valamint a termékkör bővítésének eredményeképpen több mint 60 százalékkal bővült a Takarékok Agrár Széchenyi Kártya, valamint kiemelkedően nőtt a "Közvetlen agrártámogatások megelőlegezése" szerződés állománya.

2016-ban az Integráció fő célkitűzése, hogy a szolgáltatások fejlesztésével, a termékkínálat folyamatos bővítésével, az ügyfélkiszolgálási színvonal további javításával jelentős növekedést érjen el az akvizíciók tekintetében. Az egységes arculat elindításával, a marketing aktivitás erősítésével az új ügyfelek megszerzése áll az egyik fő fókuszban.

A takarékszövetkezeti szektor dinamikus portfólióbővítést kíván elérni a kkv és nagyvállalati szegmensben egyaránt. A következő időszakban kiemelt figyelmet kap a kkv szektor kiszolgálása különféle pénzügyi eszközökkel: elsősorban az MFB Pontokon elérhető visszatérítendő uniós források és egyéb hitelprogramok közvetítése az egyéni és társas vállalkozások számára, valamint a refinanszírozott és támogatott konstrukciók – például NHP – további értékesítése.

A lakossági szegmenben a Takarékok a jelzáloghitelek dinamikus értékesítésére, valamint a CSOK és a kapcsolódó hitelek iránti növekvő lakossági igény kiszolgálására fókuszálnak. A megtakarítások terén a befektetési szolgáltatások iránti kereslet további élénkülése várható, ennek megfelelően elsősorban a befektetési jegyek, a kombinált betéti termékek, illetve az állampapírok értékesítése áll az idei év középpontjában.

(A közleményben szereplő integrációs értékesítési adatok azoknak a szövetkezeti hitelintézeteknek az üzleti teljesítményét tartalmazzák, amelyek a 2015. év egészében az Integráció tagjai voltak.)