Ugrás a tartalomhoz

[2016.10.17.] Nőtt a Takarékok részesedése az FHB-ban, lemondott Spéder Zoltán

Az A64 Vagyonkezelő Kft. 480 forintos árfolyamon 15 572 668 darab, 100 forint névértékű, „A” sorozatú FHB törzsrészvényt ruházott át tőzsdén kívüli tranzakció keretében a Fókusz Takarék és a B3 Takarék javára 2016. október 14-én, ezzel a takarékszövetkezetek tovább növelték a már korábban meglévő részesedésüket. Ugyanazon a napon, miután a tulajdonában álló A64 Kft. értékesítette az FHB Jelzálogbankban tulajdonosi jogviszonyt biztosító részvényeit, Spéder Zoltán lemondott a társaság igazgatóságának elnöki tisztségéről.

Az ügylet eredményeképpen az A64 Vagyonkezelő Kft. közvetlen, és Spéder Zoltán A64 Vagyonkezelő Kft.-n keresztül gyakorolt közvetett befolyása a társaságban a 14,354 százalékos tulajdoni arányról és a 16,554 százalékos szavazati arányról 0 százalékra csökkent.

A tranzakciót követően a Fókusz Takarék a bankban 8 620 534 darab, 9,164 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, melyek alapján a társaságban birtokolt szavazati jogának aránya összesen 9,9 százalék, míg a B3 Takaréknak 6 952 134 darab, 7,39 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénye van, amelyek alapján 7,627 százalék szavazati joga van.

Spéder Zoltánnak a tranzakciót követően fennmaradó közvetlen szavazati joga 0,017 százalék, közvetett szavazati aránya 0,319 százalék.

Vida József, a B3 Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője a részesedésszerzés kapcsán hangsúlyozta: a sikeres szövetkezeti integráció nem valósulhat meg a szövetkezetek szerepvállalásának és pozícióinak erősítése nélkül. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy a szövetkezeti szempontok a korábbiaknál jobban érvényesülhessenek a szövetkezeti hitelintegrációhoz tartozó FHB Csoportban, mindezzel segítve a közös integrációs célok elérését.

Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezetője az integráció jövője szempontjából fontos lépésnek nevezte a tulajdoni hányad megszerzését, mivel az integrációban meglévő szinergiák kihasználásával erősebb és koncentráltabb üzleti alapokra építkezhetnek a következő időszakban.

Az új tulajdonosok kiemelték, hogy a tranzakció az FHB Jelzálogbank szempontjából is kedvező, hiszen átlátható, kiszámítható tulajdonosi hátteret valamint kiemelkedő növekedési lehetőséget biztosít a pénzintézetnek a részvényesi érték megőrzése és erősítése mellett.