Ugrás a tartalomhoz

[2019.04.25.] SAJTÓKÖZLEMÉNY - Húszmilliárd forintos eredménynövekedést ért el a Takarék Csoport 2018-ban

Csaknem 12 milliárd forintra gyarapította aggregált, adózás előtti eredményét a Takarék Csoport az elmúlt évben az előzetes, nem auditált adatok szerint. Ez igen jelentős, csaknem 20 milliárd forintos javulást mutat a 2017-es évhez képest annak ellenére, hogy a takarék szektor üzleti és szervezeti átalakítása jelentős ráfordításokat vett igénybe. A Csoporton belül a központi bank, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) több mint harminc százalékkal, közel 7,7 milliárd forintra emelte adózás utáni eredményét, ami messze felülmúlta az előzetes várakozásokat is. A Takarék Csoport az egyik legnagyobb magyarországi pénzpiaci csoportként idén további növekedéssel számol.

Jelentős, 11,96 milliárd forintos aggregált, adózás előtti eredménnyel zárta a tavalyi évet a Takarék Csoport – derült ki az MTB Zrt. mai, budapesti közgyűlésén bemutatott tájékoztatóból. Számottevő fordulat történt a Takarék Kereskedelmi Bank és a többi szövetkezeti hitelintézet teljesítményében: előbbi csaknem 12 milliárddal, több mint 1,8 milliárd forintra javította adózás előtti eredményét, utóbbiak pedig 2018-ra lényegében ledolgozták korábbi veszteséges gazdálkodásukat.

A közgyűlés elfogadta a társaság éves beszámolóját, amely szerint a MTB Zrt. – az előzetes várakozásokat is meghaladva – a magyar számviteli szabályok szerint 7,7 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárt, mérlegfőösszege egy év alatt majdnem 30 százalékkal nőtt és az év végén 1165 milliárd forintot tett ki.

A közgyűlés jóváhagyta az új üzleti stratégia megvalósításának előrehaladásáról szóló beszámolót is. A tavaly november 30-án elfogadott üzleti és szervezeti átalakítások végrehajtása jól halad, fontos előrelépés történt többek közt a központi termékek bevezetése, az integrációs adattárház és az adattárház alapú kockázatelemzési program kialakítása, az azonnali fizetési rendszerre (AFR) való átállás előkészítése terén. Megtörtént a korábbi FHB-csoport komplett arculatváltása, sikerrel zárult a treasury és befektetési szolgáltatásokat egységes informatikai alapokra helyező projekt, valamint a bank jogi, informatikai és üzleti harmonizációja a jogszabályi előírások (MiFID II/MiFIR és PRIIP) szerint. Beszerezték és üzembe állították az új Takarék Mobil bankfiókokat, májustól összesen 15 Takarék-busz járja majd az országot az összes megyében.

A Takarék Csoport és az MTB úgy tudta számottevően növelni teljesítményét, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb pénzpiaci átalakítását hajtja végre, amely igen komoly ráfordításokat igényel – hangsúlyozta Vida József, a bank elnök-vezérigazgatója. Idén a lakossági hitelezésnél mind a jelzálog-, mind a fogyasztási kölcsönök kihelyezésében is kétszámjegyű növekedésre számítunk. A vállalati hitelezésben éles marad a verseny, az NHP fix lehetőséget, de egyben a banki forrásokkal szembeni alternatívát is jelent a pénzintézeteknek – hangsúlyozta.

Az MTB egyik legfontosabb feladata idén a 2018-ban elfogadott üzleti stratégia mentén a takarékok egyesülésével létrejövő új Takarékbank munkájának támogatása, emellett pedig új fejlesztések (mobilapplikáció, Takarék-busz, Okospont és befizetésre alkalmas ATM-ek) megvalósítása, illetve továbbfejlesztése az ügyféligények alapján.
A közgyűlésen 6,6 milliárd forint osztalék kifizetésről is határoztak.

Háttérinformáció:


A MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) a Takarék Csoport versenyképes és prudens működését biztosító központi bankja (korábbi nevén Takarékbank), legfontosabb ügyfelei a szövetkezeti hitelintézetek, a bank részvényesei, egyben az Integrációs Szervezet (SZHISZ) tagjai is. Az MTB a Takarék Csoport központi bankjaként - az Integrációs Szervezet irányításával - egyfelől szabályozza és biztosítja a Takarék Csoport hitelintézeteinek egységes banki működését és koordinálja üzleti tevékenységüket, másfelől korszerű termékeket és szolgáltatásokat nyújt a szövetkezeti hitelintézetek számára.

A Takarék Csoport 2018. november 30-án elfogadott új, közös üzleti stratégiájának megfelelően, a takarék szektor megújításának részeként az MTB április 30-án állományátruházással átadja vállalati és lakossági betét-, hitel- és számlaszerződés-állományát a csoport újonnan létrejövő országos, univerzális kereskedelmi bankjának, a Takarékbanknak. Az MTB májustól mindenekelőtt a Takarék Csoport központi bankjaként üzletirányítási, támogatói, szabályozási, jóváhagyási, ellenőrzési feladataira koncentrál, továbbá - a létrejövő univerzális kereskedelmi bank és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. egyik tulajdonosaként - a Takarék Csoporthoz tartozó faktorálással, lízinggel, informatikával, alapkezeléssel és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalatok tulajdonosi irányítását végzi majd.

Előzetes, nem auditált adat, eredmény-tétel kontrolling szemléletben